Acanthamoeba: Erittäin yleinen amoeba, joka voi olla sekä hyödyllinen että haitallinen!

blog 2024-11-16 0Browse 0
 Acanthamoeba: Erittäin yleinen amoeba, joka voi olla sekä hyödyllinen että haitallinen!

Mastigophora-ryhmään kuuluvat eliöt ovat tunnettuja liikkumisestaan siimamaisilla rakenteillaan. Yksi mielenkiintoisista edustajista tästä ryhmästä on Acanthamoeba, joka on yleinen sekä makeassa että suolaisessa vedessä, maaperässä ja jopa ilmassa. Tämä mikroskooppinen organismi voi olla monille yllätys, sillä se näyttää tavalliselle silmälle vain pieneltä pisteeltä. Kuitenkin Acanthamoeba on erittäin monimutkainen eliö, jolla on kyky muuttaa muotoaan ja liikkua ympäristössään.

Acanthamoeban elämänkierto:

Acanthamoeba kuuluu yksisoluisiin eliöihin, joita kutsutaan myös protisteiksi. Se elää vapaa-elävänä organismia ja voi esiintyä sekä trofisessa (syöjä) että saprofyyttisessä (hajoittaja) roolissa.

Trofinen vaihe:

Trofisessa vaiheessa Acanthamoeba käyttää ravinnokseen bakteereita, muita protisteja ja detritusia. Se liikkuu ympäristössään pseudopodin avulla, jotka ovat väliaikaisia jalkoja muistuttavia rakenteita, joilla se voi tarttua ja sulkea saalistaan.

Saprofyyttinen vaihe:

Saprofyyttisessä vaiheessa Acanthamoeba hajoittaa kuolleita organismeja ja kasviravinteita, palauttaen niistä ravinteita takaisin ekosysteemiin. Acanthamoeba on kyvyssä muodostaa kestäviä sykstyjä epäsuotuisissa olosuhteissa, esimerkiksi kuivuuden tai kylmän vallitessa.

Rakenne:

Acanthamoeba on soikea tai pyöreä solu ja sen pinta on usein täynnä piikkejä tai akantusnäppyjä, josta se myös saa nimensä (Acantha tarkoittaa “piikki”). Solun sisällä on yksi tai useampia ytimiä, mitokondrioita ja muita solueliniä.

Acanthamoeba ja ihminen:

Vaikka Acanthamoeba on yleensä vaaraton ihmiselle, tietyissä olosuhteissa se voi aiheuttaa vakavia infektiotautista. Yleisin tartuntatie on silmän kosketuslinssien huolimaton hoito. Acanthamoeba voi tarttua ja kasvaa sarveiskalvossa (keratiitti) ja joskus johtaa näkökyvyn heikkenemiseen tai jopa sokeuteen.

Ehkäisy:

  • Käsin pesu: Acanthamoeba voi elää myös kosketuspinnoilla, joten käsienpesu on tärkeä hygieniakeino.
  • Kosketuslinssien hoito: Linssit ja laatikot tulee puhdistaa ja desinfioida huolellisesti valmistajan ohjeiden mukaan.

Tutkimusta jatkuu:

Tiedemiehet tutkivat edelleen Acanthamoeba-eliöitä sekä niiden ekologisia rooleja että kykyä aiheuttaa ihmiselle infektioita. Tämän tiedon avulla voidaan kehittää tehokkaampia hoitomuotoja ja ehkäisykeinoja.

TAGS